Icehotel Jukkasjärvi

Norra Sverige kan verkligen stoltsera med ett världsunikt hotell, nämligen ishotellet i byn Jukkasjärvi som ligger 20 mil norr om polcirkeln. Hotellet byggs upp på nytt varje vinter sedan 1989, av enorma isblock från Torne Älv.

Isfälten som byggnadsblocken skördas från på vårvintern har under flera månaders tid underhållits, hållits ren från snö och getts de bästa förutsättningarna för att isen ska växa sig tjock. När hotellet smälter på sommaren återgår isen till sitt ursprung och blir åter en del av Torne älv, som är en största av Sveriges fyra så kallade nationalälvar och helt outbyggd.

På Icehotel så finns det möjlighet att sova både kallt och varmt. De flesta brukar boka en natt kallt och en eller ett par nätter varmt.

Hur går det till?

En natt kallt brukar räcka för att få hela upplevelsen. På dagarna är Icehotel öppet för besökare och guidade visningar, och nattgästerna får inte tillgång till sina rum förrän klockan 18. Väckning sker 07.30. Om du ska sova kallt får du låna sovsäckar gjorda för -25 grader, så du klär dig i underställ och varma sockar plus mössa. Om det är den absolut kallaste tiden på året så kan det kanske behövas en fleecetröja också. Sovsäcken lägger du sedan ut på sängen som har en ribbad träbotten, madrass och renfällar, men är i övrigt gjord i is.

I de kalla rummen finns inte toalett eller förvaringsmöjligheter, utan detta löses i lobbyn till Icehotel, som är bemannad dygnet runt. Bastu och duschmöjligheter för damer och herrar finns också att tillgå. Och inte minst viktigt; glöm inte ladda mobilen innan du intar ditt kalla rum, för där finns ingen el!

Utflykter

På dagarna finns det mängder med naturupplevelser du kan ägna dig åt. Hundspannsfärd, köra skoter, prova på att göra isskulpturer, gå på hike, delta i en basturitual eller lär dig mer om vildmarksliv, för att nämna några. Det finns också möjlighet att hyra utrustning om du vill ägna dig åt egenledda aktiviteter.

Icehotel 365

2017 invigdes Icehotel365 som är en permanent byggnad som kyls med solel under den varmare tiden på året. Icehotel365 ger dig möjlighet att sova kallt under hela året och inte bara den kallaste. Detta ger dig möjlighet att uppleva fler av de fantastiska mini-årstiderna som finns så här långt norrut – midnattssol, norrsken och hjortronplockning för att nämna några.