Skånska delikatesser

Skåne har många härliga delikatesser att bjuda på. Några av de mest populära är skånsk äppelkaka, rökt ål, spettekaka och gås! Det är något speciellt med det varma klimatet i södra Sverige med de öppna fälten och den bördiga jorden och det återspeglas i maten och alla produkter som kommer där ifrån. Innan du har druckit skånsk äppelcider har du inte druckit äppelcider.

Hur gör man då spettekaka? Om du har tillgång till en öppen eld så kan du göra det på gammaldagsvis. Först tänder man en öppen eld och sedan rör man smör och socker tills det blir riktigt pösigt. Här gäller det att ha rätt redskap för att få till perfekt konsistens. Köp köksredskap för bakning för att få till en perfekt spettekaka.

Tillsätt sedan äggen ett i taget och rör försiktigt. Sedan tar du mjölet och använder köksredskap i trä för att stegvis addera mjöl, sakta men säkert. Nu när smeten är klar tar du den och ringlar den lite i taget på ett roterande träspett framför den öppna elden. Tricket är att sakta ringla smeten under gräddningens gång så att man bildar de karaktäristiska lagren.

Låt spettekakan svalna och när den är ljummen kan du garnera med klassisk skånsk kristyr. Kristyr gör man med florsocker, äggvita och några droppar ättika. Det går också att ersätta ättikan med citronsaft om man vill. Mer kristyr kan man dekorera kakan som ett proffs och imponera på vänner och familj. Njut och dröm om Skånes vackra vyer.