Ibland händer det oförutsedda saker som kan få stora konsekvenser. Plötsligt står du inför en större renovering av ditt hus eller kanske ditt hotell och undrar dels vad som hände och dels hur du ska ta dig igenom det här.

Lugn, bara lugn. Vi hjälper dig med råd och tips. Håll huvudet kallt så ska du se att det kommer gå bra, du kommer överleva, och det kommer till och med bli bra till slut.

Det kommer ta tid

Så är det bara. Renovering tar tid. Nästan alltid tar de dessutom längre tid än du tror. Till och med när du har lagt på marginal på din tidsuppskattning så kommer det ta längre tid. Förbered dig på det här, och försök i det längsta undvika att planera in saker som ska hända en viss tid “för då är renoveringen säkert klar”. Det är ett stressmoment som är bättre att undvika.

Behöver du slippa stöket?

Oftast går det bra att bo kvar under en renovering hemma, och oftast fungerar det också att ha gäster på hotellet under större delen av en renovering. Under de värsta faserna med mest byggdamm, smuts och ljud kan du undvika att boka in gäster, eller passa på att ta en minisemester utanför hemmet.

Det finns massor med smarta byggbodar som kan användas både som rastrum för byggare och som kontor för dig om du behöver flytta ut under en tid. Kanske är det lättare att koppla bort stöket om du flyttar ut kontoret under hela renoveringen, rent av.

Följ upp och kontrollera

För att minska tiden för renoveringen så mycket som möjligt är det klokt att lägga tid på att följa arbetet och kontrollera det med jämna och ganska täta mellanrum. Ju fortare du upptäcker små misstag, desto lättare och snabbare är de att rätta till.

Om du är på plats och kan svara på frågor en liten stund några gånger i veckan kommer du upptäcka att arbetet flyter på smidigare och med färre misstag. Byggarbetare är dessutom människor, och blir glada om du tänker på dem och ser till att fixa fika till dem ibland.