Semestern är en ljuvlig tid. Finns det något härligare än oändliga sommarkvällar med ljumma vindar, en lätt salthinna på huden och soltrötta barn?

Solskenet i Sverige under sommaren är starkt nog för att skada huden, så om du vistas ute mycket bör du vara noga med att smörja in dig och familjen med solkräm. Välj en hög solskyddsfaktor till att börja med, för att se till att ni är ordentligt skyddade.

Sommaren är en tid för fantastiska äventyr, men det betyder också helt nya faror och kanske till och med läskiga bekantskaper. För det mesta är det inget farligt, men det kan vara nog så obehagligt ändå.

Ladda semesterapoteket med några väl valda produkter, så är du väl förberedd om olyckan skulle vara framme trots allt.

Allergier

Allergitabletter är givet i sommar-akutväskan. Det kan vara pollen som orsakar svullna ögon, eller bett eller stick från smådjur. Kanske är det en hittills dold pälsdjursallergi som blossar upp vid besöket på bondgården?

Oavsett anledning så hjälper en allergitablett mot den akuta reaktionen i de flesta fall. Behövs det ytterligare medicinering är ögondroppar ett bra komplement.

Läskiga kryp

Med mycket utevistelse så är det lätt hänt att upptäcka symptom av springmask hos familjen. Springmask låter oftast obehagligare än vad det är. Äggen kan överföras till människor från husdjur eller otvättade grönsaker. Behandlingen är lätt – några tabletter och god hygien är allt som behövs för att bli av med dem.

Om du vistas mycket i skog och mark är det lätt att det kommer med några fästingar hem. Tag för vana att alltid kontrollera hela familjen innan läggdags. Var extra noga i kroppsveck, som till exempel ljumskar eller armhålor. Även bakom öronen är ställen där fästingar ofta trivs. Självklart kontrollerar du även husdjuren i familjen. En fästingplockare är en bra investering för att bli av med med snabbt och lätt.

Mygg är en av de vanligaste tråkigheterna under sommaren. Oftast är de inte farliga, men betten kliar och alltför många mygg kan göra utevistelse snart när omöjlig. Skydda dig och familjen med myggstift och heltäckande kläder. Bland husmorsknepen finns det cigarrök och doftljus med citrongräs, som sägs vara avskräckande på de små surrande insekterna.