Många av oss ser semestern som ett tillfälle att verkligen få njuta av livet. Både vad gäller ledighet, sol, bad, avslappning och god mat. Kanske slinker det ner en glass om dagen, och lite extra fika för att fira att det är semester.

Men fyra veckors ohämmat ätande är inte bra för dig och din kropp, ens om det är semestertider. Satsa istället på att njuta av god mat som är fräsch och nyttig. För det finns faktiskt sådan.

Fika och mellanmål

På semestern finns det ofta mer tid att ägna åt fika och mellis. Det kan vara en bra och trevlig stund med familjen. Erbjud färsk frukt, och kanske smörgåsar gjorda på osockrat surdegsbröd med goda pålägg om det behövs något matigare.

Prova nya frukter från fruktdisken, så har ni ett äventyrsmellis fixat på ett kick.

Om du blir sugen på något sött till kaffet kan du välja choklad gjord på Stevia för en lite nyttigare godsak. Det finns också massor med bakverk du kan göra utan raffinerat socker. Istället sötar du dem med naturlig honung eller dadlar. Tänk dock på att även naturlig sötning innehåller extra energi.

Glassuget är stort på sommaren, både hos barn och vuxna. Om du gör nice cream, det vill säga glass på frusen banan, kan du njuta med gott samvete varje dag.

Lunch och middag

Under sommaren är det inte svårt att äta nyttigt. Det är nämligen högsäsong för grönsaker i Sverige! Marinera knipplök, morötter och små förkokta nypotatisar i olja, citronskal och persilja innan du lägger dem på grillen. Lägg till paprika och zucchini som du penslar med lite olja.

Äter du kött grillar du en köttbit och serverar till. Annars kan du lägga en forell på grillen, eller några skivor halloumi om du inte vill äta djur. Servera en blandad sallad till: massor av gröna blad, tomat, gurka, fetaost och med ett härligt tillägg av vattenmelon eller jordgubbar.

Skulle vädret inte bjuda in till grillning köper du hem grönsaker och gör en härlig soppa, till exempel Ängamat. Grönsaksgratäng är ett annat alternativ för svalare dagar. Välj ut dina favoritgrönsaker och lägg dem i en ugnsform. Riv över ost, och gör eventuellt en bechamelsås och häll över. Ställ in i ugnen på 200 grader till grönsakerna är klara. Ungefär 30 minuter brukar vara bra för de flesta grönsaker.